,,Het lijkt wel Koninginnedag als die stoet oldtimers Putten binnenrijdt.” Joop Ploeg, organisator van de Puttense Automobielparade geniet al bij voorbaat van het Puttense auto-evenement.

Op zaterdag 7 juli wordt voor de derde keer de Puttense Automobiel Parade gehouden. Bekende Putter Joop Ploeg kwam drie jaar geleden, samen met Harry Hamstra van de gemeente met het idee en maakte de eerste Parade tot een groot succes. Maar Ploeg is te bescheiden om dat succes zelf te claimen. Hij wijst onmiddellijk naar zijn team van vrijwilligers dat ervoor zorgt dat de hele dag in goede banen wordt geleid. De Parade trok vorig jaar zo’n 15.000 bezoekers en staat inmiddels als een huis op de Puttense evenementenkalender.

Joop Ploeg wil het evenement niet groter maken dan het nu al is. Ploeg:,,Het moet wel overzichtelijk blijven. Je kunt wel steeds groter willen, maar dat heeft nadelen.” Er komt wel een verandering in de opstelling van de auto’s. Ook dit jaar komen er weer veel trucks. Die krijgen een plaatsje achter het gemeentehuis. Ploeg: ,,Dat wordt een speciaal truckersplein vol oude trucks, maar ook weer de showtrucks.. De Amerikaanse Kenworth zal ook weer acte de presence geven. Die is als kameleon gespoten. Als je daar onheen loopt verandert de auto steeds van kleur. Met elke stap die je zet.”


Ook dit jaar verzorgt het radiostation Velwuwe FM de uitzendingen vanuit deze truck. Jan van Dompseler heeft de eigenaar laten weten, dat deze weer moest komen, ,,anders ben ik mijn mobiele studio kwijt.”


Liefhebbers

,,De eigenaars van al deze oldtimers en klassiekers zijn allemaal pure liefhebbers,” vertelt Ploeg. ,,Voor hen is zo’n festijn een feestdag. Ze willen ook van alles voor je doen om de dag tot een succes te maken. Dat het voor hen een feestdag is, stralen ze ook uit. Dat maakt zo’n auto-evenement zo speciaal.”


Uitstraling

Het evenement geeft Putten uitstraling. Ploeg kwam drie jaar geleden met het idee bij de gemeente en de middenstand in Putten. ,,De winkeliers in Putten reageerden toen eerst wat terughoudend. Dat is wel een beetje begrijpelijk. Als voor de bakker of de kaasboer de hele dag een motor staat te draaien, is de bakker of de kaasboer daar niet blij mee. Daar letten we ook op bij de indeling. Maar er komen wel 15.000 bezoekers en dat zijn echt niet allemaal Puttenaren. Ik zeg wel eens dat wij het water verzorgen waar de middenstand op vaart. Ik kreeg vorig jaar een mail van een plaatselijke winkelier die meldde op die dag een superomzet te hebben gedraaid. Hij wilde me bedanken. Kijk, we hoeven Putten niet op de kaart te zetten, want daar staat Putten al lang op. We moeten Putten wel op de kaart houden.”

Ook het college van Putten is daarvan doordrongen. Vorig jaar reed wethouder Nico Gerritsen mee in de startauto. Dit jaar nodigde Ploeg de nieuwe burgemeester, Henk Lambooij, uit. Maar Gerritsen had zo genoten, dat wilde hij nog wel eens meemaken. Dus dit jaar rijdt het hele college mee.Joop Ploeg, hier met een oude Cab, heet de Puttense Automobiel Parade tot een groot succes gemaakt.